Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2023 yılında Rusya’nın diplomasi alanında yürüttüğü faaliyetleri ve uluslararası arenadaki gelişmeleri değerlendirdiği büyük basın toplantısını gerçekleştirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, konuşmasının bir bölümünde Rusya’nın Çin başta olmak üzere yakın işbirliği içerisinde olduğu dost ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığını vurgularken, “Eğer yakın çevremizden bahsedecek olursak, elbette bunlar Orta Doğu ülkeleridir. Yakın ilişkilerimizin olduğu ülkeler arasında Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
LAVROV’UN KONUŞMASINDAN BAZI ÖNEMLİ SATIR BAŞLARI ŞU ŞEKİLDE:
UKRAYNA’NIN GELECEĞİ IRAK, AFGANİSTAN VE LİBYA GİBİ”
“Geçmişte benzer olaylar nerede yaşandı? Afganistan. ABD’liler 20 yıl boyunca oradaydı. İstedikleri kadar mı, yoksa kalabildikleri kadar mı kaldılar? Orada ne başardılar? ya da Irak, Libya. ABD ve uydularının maceralara atıldığı diğer ülkeler. Neresi daha iyi hale geldi? Bütün bunların amacı olan demokrasi nerede tesis edildi. ve ne yazık ki Ukrayna da aynı gelecekle karşı karşıya.”
ABD VE İNGİLTERE’NİN YEMEN’E ORTAK SALDIRILARI
“ABD İngilizlerle birlikte sadece ticari gemilerin korunması çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararı da dahil olmak üzere akla gelebilecek her türlü uluslararası hukuk normunu ihlal etmiş ve ayaklar altına almıştır. Yemen’in bombalanmasına kimse izin vermedi. BMGK tasarıları sadece ticari gemilerin korunmasına izin verdi, kimse Yemen’in bombalanmasına onay vermedi. Aynı hukuksuzluğu Libya’da da yaptılar, Libya’yı bombalayıp bir bataklığa çevirdiler.”
İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARI
“Yakın zamanda gerçekleşecek BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Filistin konusunda kolektif çözümün yeniden başlatılması için önerilerimizi açıklayacağız. Bu sorunun çözümü için ana yönelim Filistin Devleti’nin kuruluşu olmalıdır. Bu olmadan şiddet her zaman yeniden patlak verir. Çünkü Filistin devleti olmadan Filistinliler kendilerini dezavantajlı konumda görmeye devam edecek Ayrıca Filistin devleti olmadan İsrail’in güvenliği sağlanamaz. Çözüm için İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan temas olmalı. Yetişkin adamlar oturup konuşup Filistinlilerin nasıl yaşayacağına dair bir karar verebilirler diye düşünüyorum.”
İSRAİL VE HOLOKOST
“İsrailliler, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşadıklarını gerekçe gösterek bugün her istediklerini yapabilecekleri gibi bir algı oluşturmaya çalışmasınlar bile. Evet, Holocaust korkunç bir suçtu ama Sovyetlerin tüm halkları da soykırıma uğradı. Sovyet halkları da Yahudilerden daha az acı çekmedi, onlar da toplama kamplarına atıldı. O zaman burdan yola çıkarak bizde bugün gidip her istediğimizi yapalım, her şey mübah olsun. Uluslararası hukuku koruyacaksak böyle bir şey olamaz.”
AZERBAYCAN-ERMENİSTAN BARIŞINA DAİR AÇIKLAMA
“AB, Fransa, Almanya ve ABD’nin, Rusya’nın ev sahipliğindeki Ermenistan-Azerbaycan barış sürecinin sonuç verdiğini fark eder etmez davet edilmeden bu süreçlere nasıl sızmaya başladıklarını gördük. Oyun bozucu rolünü oynayarak Erivan ve Bakü arasında Rusya’nın aracılık ettiği anlaşmaların gerçekleşmesine (Batı’lılar) izin vermek istemediler. Azerbaycan’ın bu anlaşmayı Rusya topraklarında imzalamaya hazır olduğu bir gerçek. Aslında çatışmayı sona erdirme ve tüm meseleleri çözüme kavuşturacak bir etkileşim sistemi kurma çabaları da zaten burada başladı. Erivan’ın buna ne ölçüde hazır olduğunu bilmiyorum. Batı’nın bencil amaçları, hem Ermenistan’ın hem de Azerbaycan’ın temel çıkarlarının gerçekleştirilmesine engel olması üzücüdür.”